Site icon Doktor Ričard Šulc Tinkture

Hipertenzija – visok krvni pritisak

Arterijska hipertenzija je rasprostranjena kardiovaskularna bolest, od koje pati četrvtina čovječanstva. Broj oboljelih raste s godinama starosti, posebno poslije 50. g. starosti. Žene do menopauze manje oboljevaju od kardiovaskularnih boleti, ali tokom nje postaju rizičnija grupa od muškaraca. Povišen pritisak kod žena poslije 50-te godine čak šest puta povećava rizik od bolesti srca, a kod muškaraca tri puta.

Na žalost ni mladi nisu posteđeni i ako se hipertenzija vezivala više za starije doba. Sve je više oboljelih među mladima, pa čak i kod školske djece. Razlog vjerovatno leži u načinu života (sjedenje za kompjuterom, brza i slana hrana, grickalice, energetski napici, nedovoljna i skoro nikakva fizička aktivnost).

Skriveni simptomi hipertenzije

Bolesnik najčešće nema nikakve simptome, pa je to glavni razlog sto se hipertnzija naziva tihim ubicom. Neki ljudi imaju nespecifične simptome kao sto su: glavoblja, svjetlaci pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavica, nestabilnost pri hodu, pritisak u grudima… Zbog toga se bolest dugo ne uočava ili se otkrije slučajno, a nekada tek kada nastupe komplikacije kao sto su infarkt, moždani udar, promjene na perifernim krvnim sudovima, oboljene bubrega, promjene na očnom dnu… Posebno su opasne oscilacije – skokovi i padovi pritiska.

Hipertenzija može da postane ozbiljan problem ako se ne liječi na vrijeme. Šetajte i ne nervirajte se. Važno je da bar sat vremena dnevno izdvojimo samo za sebe i radimo ona što nam prija, sto nas opusta i što će nas natjerati da zaboravimo problem. Naravno i pored ovoga je petrebna i korekcija ishrana, treba da bude zastupljeno što više voća i povrća.

Ako vam je pritisak visok unesite više kalijuma i vlakana, a ako je nizak, pijte što više tečnosti.

Kako na najbži način da snizite krvni pritisak?

Recept 1:

Rastopite 1-2 kašičice ljute paprika u toploj vodi (2 dl) i pomješajte s medom i aloja verom i pijte polako gutljaj po gutljaj. Ljuta paprika širi krvne sudove i omogucava slobodniji protok krvi.

Recept 2:

Pomješajte 400 g heljdinog zrna i 200 g zrna ovsa. U 1 l vode dodjte 200 gove mješavine i zagrijevajte na tihoj vatri, a čim proključa, sklonite sa vatre i poklopite. Poslije 15 minuta procjedite i pijte u toku dana umjesto vode.

Recept 3:

U 1 l vode 3 minuta kuvajte 5 g usitnjenih gloginja, procjedite i pijte u toku dana.

Kako bi efekat bio bolji preporučujemo tinkturu SRCE po originalnoj recepturi Dr Ričarda Šulca, koja ima za dejstvo da poboljšava rad srčanog mišića, održava normalan krvni pritisak i nivo holesterola.