Site icon Doktor Ričard Šulc Tinkture

OPSTIPACIJA ILI ZASTOJ STOLICE

Jedan od najčešćih problema s kojim se susrećemo svakodnevno je opstipacija.

Gotovo svako povremeno pati od opstipacije, odnosno zatvora stolice čemu su najčešći uzroci nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i putovanja. Postoje i manje poznati uzročnici trajnijeg pa čak i hroničnog zatvora što itekako može otežati svakodnevni život i normalno funkcioniranje.

Opstipacija može biti akutna i hronična. Kada simptomi traju duže od 6 nedelja neprekidno, govorimo o hroničnoj opstipaciji. Može trajati i mnogo duže. Dugo zadržavane stolice izlaže zid debelog creva stalnim kontaktom sa kancerogenim materijama te predstavlja faktor rizika za razvoj maligniteta debelog crijeva. Osobe koje pate od opstipacije osećaju se umornim i generalno loše jer se organizam ne oslobađa od toksina.

Akutna ili povremena opstipacija, zatvor nije razlog za zabrinutost, ali je ne treba zanemariti, dok u slučaju hronične obavezno treba istražiti njen uzrok.

NAJČEŠĆI UZROCI OPSTIPACIJE SU:

Nepravilna ishrana– konzumiranjem bijelog brašna i šecera, kao I industrijkih prerađevina dovodi do stvaranja malih količina stolice, koja je suva I teškog pražnjenja crijeva. Isto tako, konzumiranje nedovoljne količine tečnosti, nedovoljno voća, povrća, vlaknastih materija usporavaju proces pražnjenja creva i dovode do opstipacije.

Nedovoljno fizičke aktivnosti može dovesti do pojave zastoja stolice, kao i savremeni, svakodnevni život pun žurbe, pa onda obroke uzimamo s nogu u žurbi, što ometa proces varenja a samim tim kasnije i proces pražnjenja creva.
Takođe i neki lijekovi mogu da izazovu zatvor kao što su, antidepresivi, kardiološki lekovi, diuretici… kao I
hormonski poremaćaji.

Kako prirodno protiv  opstipacije?

Čaj za osobe koje pate od zastoja stolice

Potrebno:

Priprema:

Sve biljke pomješajte, pa kašiku smješe prelijte šoljom hladne vode -2,5 dl i pustite da prokuva. Kuvajte dva minuta, poklopite I ostavite 20 minuta. Procjedite I popijte poslije jela, 2-3 puta na dan.Ovu mješavinu pijte u kontinuitetudvije nedelje, pa napravite pauzu sedam dana, a oda ponovite.

Uz ovaj čaj preporučujemo tinkturu CREVA#1+, koja je jednom riječju idealna tinktura protiv opstipacije, stimuliše rad crijeva, podstiče redovno pražnjenje ,otklanja zatvor, neophodna kao priprema za otklanjanje  bilo kog zdravstvenog problema.